Wordfreedom’s Weblog
Just another WordPress.com weblog

Turnul Babel s-a prăbuşit pe Sachtouri 28

Soarele a murit peste Thessaloniki, iar oameni dărâmaţi privesc rătăciţi , căutând un adăpost peste noapte. Boturile câinilor fără stăpâni freamătă în cursa pentru hrană. Pisici negre, vagaboande se cuibăresc pe ghenele de gunoi. Roiuri de motociclişti gonesc spre case. Grupuri compacte de oameni traversează grăbiţi pe culoarea roşie a semaforului. Haine multicolore sunt spânzurate pe balcoanele blocurilor din centru. Arcurile de triumf cărămizii sfidează neputincios trecerea timpului. Clădirile roase de vreme, de nepăsare , situate în partea veche a oraşului par şi mai înspăimântătoare decât în timpul zilei.

“I am not afraid of mushrooms!”

Pe o stradă lăturalnică, în capătul aleei abrupte,la pensiunea Sachtouri 28, miroase a mâncare gătită. Din cămăruţa de la parter răzbat până în stradă voci vesele.

Deschid uşa rustică, iar în mijlocul camerei , pe canapelele pufoase, în jurul mesei, feţe tinere şi gălăgioase.
Nevine este pe jumătate egipteancă şi grecoaică.Ȋi plac felurile de mâncare italieneşti şi în seara aceasta găteşte paste Carbonara cu ciuperci Alfred. John crede că tinerei îi este frică de ciuperci.“I am not afraid of mushrooms”,(„Nu mi-e frică de ciuperci!”),spune Nevine şi începe să râdă de John pentru că a confundat “Alfred” cu “afraid”. Nevine ne împarte la fiecare, câte o porţie mare de paste şi treptat, discuţiile despre viaţă încep să se înnoade .
“Am plecat din Alexandria în Thessaloniki pentru a studia greaca clasică.Vreau să devin ghid turistic!”, zice Nevine. Ştie la perfecţie engleza, franceza, spaniola, germana şi greaca.Este prietenă foarte bună cu proprietara pensiunii.Proprietara a angajat-o ca recepţioneră. Deşi se simte ca acasă în Thessaloniki,ceva parcă îi mai lipseşte pentru a fi întreagă … Ȋn Alexandria o aşteaptă băieţelul în vârstă de un an. Povesteşte în timp ce de sub părul negru ca abanosul, ochii aruncă scântei albastre pline de dor.

Portretul unui aventurier

Ioannis sau John, aşa cum îi place să se prezinte , râde, discută şi mănâncă din toată inima. A terminat Facultatea de Inginerie Civilă în opt ani, deşi studiile durează doar cinci ani. Rutina îl oboseşte şi îl plictiseşte şi de aceea timp de un an a făcut parte din lotul naţional de tir sportiv.”I like a lot this sport!You can win a lot of money!”,(„Ador acest sport!Poţi câştiga foarte mulţi bani din practicarea lui!”). Povesteşte cu mândrie că deşi antrenamentele l-au extenuat, chiar a câştigat câteva premii. Deoarece i-a plăcut adrenalina,dar şi din obligaţie, timp de un an a făcut armata. Pe durata a trei ani a lucrat la construcţia unei clădiri cu specific tehnic, în Rhodos, pentru a-şi finaliza lucrarea de licenţă. Prea multă stricteţe l-a cam incomodat. Astăzi este partener de afaceri cu bunul său prieten,Costas, băiatul proprietarei pensiunii.
Costas este mai subţire şi zâmbeşte timid, dar este mereu gata să rezolve problemele cu igrasia, electricitatea din camerele chiriaşilor.”If you have some problems, you can tell me or Navine and we will help you!”,(“Dacă aveţi vreo problemă, să îmi spuneţie mie sau lui Nevine şi vă vom ajuta!”).

Fluturii nu au zburat pentru John

Madison şi Shera sunt din Canada şi împart camera cu Nevine,dar doar în seara aceasta.”We don’t like so much Thessaloniki.We only wish to see the world!”,(“Nu prea ne place Salonicul.Vrem doar să vedem lumea!”)
John îşi apără oraşul. ”No, it’s not the perfect time for Thessaloniki.You should see it in March because everything becomes green.”(“De fapt,nu este timpul potrivit pentru a vizita oraşul Salonic.Ar trebui sa îl vedeţi în luna martie pentru că totul devine verde.”)

Oana este din Botoşani şi a terminat cu media zece Facultatea de Geografie la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi , iar la cei 23 de ani a călătorit aproape prin toată lumea. Pe parcursul a trei luni, a lucrat pe post de casieriţă la un supermarket din Avon, Carolina de Nord şi a câştigat 9 dolari/ oră . Ȋn urmă cu doi ani,timp de o săptămână,Oana a făcut practică pentru licenţă şi a reuşit să vadă Veneţia,Sofia,Atena,Viena. De asemenea a lucrat în Rhodos timp de trei luni,drept chelneriţă.Aşa a învăţat destul de bine limba greacă. ”Peste tot, pe unde mă duc, spun cu mândrie că sunt româncă.Ȋn Rhodos erau foarte mulţi ruşi, ucraineni, iar eu eram fericită să spun tuturor celor care mă întrebau că sunt din România” . Are de ce să fie mândră deoarece este frumoasă foc, iar mintea-i merge brici, crede John.El este surprins că Oana a vut norocul să vadă fluturii rari din insula Rhodos. „La 20 minute de aeroportul Rhodos, lângă satul Kalamonas, Petaloudes este un loc superb, cu cascade şi izvoare, unde poţi admira mii şi mii se fluturi coloraţi.
Ȋn Valea Fluturilor din insula Rhodos, în luna de august, fluturi rari (n.r.din specia Quadripunctaria Poda) vin pentru a se reproduce”,îmi explică John. ”Our high school biology teacher led us to Petaloudes to see rare species of butterflies and I didn’t see even one!”, (“Profesoara noastră de biologie, din liceu … ne-a dus la Petaloudes să vedem speciile rare de fluturi, iar eu nu am văzut nici măcar unul!”),susţine dezamăgit John.

Mulţumim toţi lui Nevine pentru masa caldă şi gustoasă. Turnul Babel dintre noi s-a estompat …

Reclame

8 răspunsuri to “Turnul Babel s-a prăbuşit pe Sachtouri 28”

  1. Sa ne mai scrii!Povestesti frumos!

  2. Se impune un jurnal de călătorie! Notele reportericeşti abundă la tot pasul, numai bune să-mi îndulcească lectura! Aştept noi aventuri! Aproape te invidiez… Toate bune!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: